Популярні матеріали для утеплення фасаду

У зв’язку з безпрецедентним підвищенням вартості на всі види енергоносіїв в Україні і, відповідно, збільшенням тарифів на комунальні послуги, і перш за все на опалення, попит на утеплення житла в країні безперервно і швидко росте. І це не дивно, так як збереження тепла є єдиним можливістю не замерзнути взимку і частково заощадити кошти.

Утеплення будинків і квартир є досить витратним заходом, і важливо розуміти, який вид робіт принесе максимальний ефект. Тепло йде з приміщень по багатьох каналах: через вікна, вхідні двері, стелі й підлоги, горища і підвали. І все ж максимальна витік (до 40%) відбувається через зовнішні стіни будинку, що безпосередньо стикаються із зовнішнім середовищем і схильні до агресивної дії перепаду температур, опадів і вітру. Отже, їх якісне утеплення — половина вирішення проблеми.

Утеплювальні роботи коштують недешево. Однак і тут можлива розумна економія. Ціна на утеплення фасадів, перш за все, залежить від обраного матеріалу утеплювача. В Україні для цієї мети найчастіше застосовується пінополістирол, більш відомий серед населення як пінопласт, і мінеральна вата.

Пінопласт і мінеральна вата, як матеріали для утеплення житла

Пінопласт і мінвата подібні за багатьма технічними характеристиками, однак є й істотні відмінності. Мінеральна вата перевершує пінополістирол за своїми звукоізоляційним якостям, вона екологічна і має гарну паропроникність, що дуже важливо для вільного вивітрювання вологи назовні і збереження стін сухими. Головна її перевага в тому, що вона абсолютно не горюча, що забезпечує повну пожежобезпечність покриття. Однак вартість утеплення з її застосуванням по кишені далеко не всім жителям нашої країни.

Пінопласт є чудовим теплоізолятором. Він дуже легкий, не створює додаткового навантаження на конструкції будівлі і фундамент, зручний в обробці і застосуванні, абсолютно не схильний до поразки грибком і цвіллю. Однак головною його перевагою є низька вартість. Утеплення стін пінопластом набагато дешевше, ніж роботи із застосуванням мінеральної вати. Саме тому пінополістирол утримує пальму першості при утепленні житла в Україні вже не перший рік.

Пінопласт широко застосовується не тільки для зовнішнього утеплення стін. Особливо добре він зарекомендував себе при утепленні частин будівлі, що стикаються з землею, так як абсолютно не вбирає вологу, і на його поверхні не можуть жити бактерії. Так само, завдяки малій вазі, він зручний для утеплення дахів і горищ. З його допомогою можна економно утеплювати підсобні приміщення, що робить пінопласт незамінним матеріалом при утепленні приватного будинку.

Вартість утеплення із застосуванням пінопласту так само залежить від його товщини, яка визначається географічним положенням населеного пункту. Наприклад, при утепленні фасадів в Києві досить товщини листа в 10 см. Однак для кожного конкретного випадку вибір матеріалу і його параметрів краще надати фахівцям.