Ідеальна спальня – від планування до декору

У цій статті ми розглянемо кілька важливих аспектів, які допоможуть вам створити комфортний та функціональний простір для сну та відпочинку.

Планування ідеальної спальні має враховувати вашу індивідуальність, ваші звички та спосіб життя. Так, наприклад, є сімейні пари які мають персональні спальні для кожного і сплять окремо один від одного. Хтось працює вночі і відпочиває вдень тощо.

Розміри приміщення для спальні та орієнтація вікон
Рекомендовані розміри спалень можуть бути різними в залежності від уподобань і потреб мешканців, а також відрізнятися в різних культурних і будівельних стандартах.

Розміри кімнати мають бути такими, щоб ефективно використовувати простір і уникнути перевантаженості або порожнечі.

Оптимальна площа спальні для пари може варіюватися від 12 до 20 квадратних метрів. Якщо спальня розрахована на одну людину, то розмір може бути трохи менше.

Відповідно до Українських будівельних норм мінімальна площа спальні на одну особу повинна бути не менше 8 метрів квадратних, на дві особи – 10 метрів квадратних.

Розміри кімнати мають забезпечити зручне розташування меблів та проходи.

Частою причиною головного болю зранку є погана якість повітря у спальні. Якщо кімната маленька, то її об’єму не вистачає для нормального дихання двох людей. За ніч значно зростає рівень вуглекислого газу у повітрі і розпочинаються головні болі. Тому у маленьких спальнях подбайте про гарну приточну вентиляцію.

Зверніть увагу на орієнтацію вікон. Якщо ви прокидаєтеся рано, то вікна можуть дивитись на схід, південний або західний схід. Якщо ви полюбляєте спати вдень, то краще уникати орієнтації вікон на захід, південний або північний захід.

Погано, якщо вікна виходять на гамірну вулицю. Шум буде заважати вам спати.