Перепланування та ремонт за законом

У цій статті ми спробуємо розібратися, як зробити ремонт у квартирі і не порушити норми закону. Перелік відповідних нормативних документів ви знайдете наприкінці цієї публікації і кожен бажаючий зможе сам з ними ознайомитися.

Протягом останніх років обмежень і заборон з боку держави у сфері ремонту квартир стало значно менше але це не означає, що ви можете робити у своїй квартирі все, що заманеться.

Визначаємося з термінологією
Відповідно до законодавства України:

Перепланування – це перенесення і розбирання перегородок, перенесення і влаштування дверних прорізів, улаштування і переустаткування тамбурів, прибудова балконів на рівні перших поверхів багатоповерхових будинків.

Переобладнання – це улаштування в окремих квартирах багатоквартирних будинків індивідуального опалення та іншого інженерного обладнання, перенесення нагрівальних, сантехнічних і газових приладів; влаштування і переустаткування туалетів, ванних кімнат, вентиляційних каналів.

Чи потрібно отримувати дозвіл на виконання ремонтних робіт у квартирі?
Не потребують оформлення дозвільних документів та подальшого введення в експлуатацію:

роботи з перепланування, виконання яких не передбачає втручання в огороджувальні та несучі конструкції;
роботи з переобладнання, виконання яких не передбачає втручання в інженерні системи загального користування;
реконструкція, капітальний ремонт, технічне переоснащення внутрішніх систем опалення, вентиляції, водопостачання та водовідведення, у тому числі трубопроводів, силових та слабкострумових систем, які забезпечують функціонування будівель і споруд;
заміна існуючих заповнень віконних, балконних та дверних прорізів;
роботи з теплової ізоляції введених в експлуатацію житлових будинків (стін, даху, горища, технічного, цокольного, підвального поверхів).
Тобто звичайний ремонт у квартирі, якщо ви не чіпаєте несучі стіни та інженерні системи загального користування, не буде потребувати оформлення дозволів, проектної документації тощо.

Якщо ви приєднуєте балкон або лоджію до кімнати з встановленим балконним блоком (балконні двері з вікном та підвіконням) та демонтуєте поріг балконних дверей і частину зовнішньої стіни під вікном, щоб створити портал з кімнати до балкону, то такі дії є незаконними без відповідного дозволу, оскільки ви втручаєтесь в несучі та огороджувальні конструкції.

Маю сказати, що така заборона є виправданою з технічного боку, оскільки є багато будинків, у яких таке приєднання може послабити кріплення балконної плити з непередбачуваними наслідками.

Тому раджу завжди отримувати дозвіл на такі будівельні роботи.