Як обрати собі квартиру – поради дизайнера інтер’єру

У цій статті ми не будемо розглядати очевидні фактори для вибору квартири такі як локація, статус або соціальна інфраструктура, а зосередимося виключно на внутрішній функціональності та чинниках, які можуть призвести до значних проблем (читай витрат) під час ремонту квартири та її подальшої експлуатації.

Новий будинок чи старий будинок?
Тут відповідь однозначна. Чим новіший будинок, тим краще.

Будинки, яким понад 15 років, не відповідають сучасним будівельним нормам, часто мають погану якість будівництва, зношені та застарілі інженерні системи та ліфти, великі витрати на опалення. Навпаки, сучасні будинки мають гарну теплоізоляцію стін та сучасні інженерні системи і, як правило, кращу якість будівництва.

У старому фонді планування квартир майже завжи не відповідає сучасним споживчим стандартам. В новобудовах зазвичай кращі планування квартир від забудовника та кращі можливості для перепланування.

Існує ризик, що за довгі роки експлуатації до квартири попали токсичні речовини, такі як ртуть або пліснява. У новому будинку вам не доведеться оплачувати демонтажні роботи та вивіз будівельного сміття. Також вам буде легко виявити недоліки будівництва та виправити їх.

В будинках радянських часів майже усюди значні перепади рівня підлоги та стелі, криві та завалені стіни. Виправлення цих недоліків потребує значних ресурсів. В панельних будинках неможливо зробити перепланування, а в будинках з цегли це зробити теж буває досить важко. Скоріше за все, вам доведеться замінити вікна та вхідні двері, виконати утеплення зовнішніх стін. Ремонт квартири у старому будинку – це майже завжди неприємні сюрпризи та позапланові витрати.

Перевагою старого фонду буде відсутність усадочних тріщин, які майже напевно зіпсують ваш ремонт у новобудові.