Як зменшити витрати на ремонт квартири або будинку

Якщо ви плануєте розпочати ремонт у квартирі або будинку і бажаєте мінімізувати свої витрати, то перш за все ви маєте чітко визначити усі статті витрат, що будуть пов’язані з виконанням ремонтних робіт.

Створіть детальний план ремонту. Вкажіть всі види робіт та врахуйте всі види витрат. Ваш кошторис має включати:

вартість матеріалів;
оплату роботи майстрів та будівельників;
додаткові витрати.
Додаткові витрати можуть складатися з оплати дизайн-проекту, витрат на легалізацію перепланування або переміщення лічильників, виклики сантехніка або електрика з обслуговуючої організації, оплату комунальних платежів на час ремонту або навіть оплату оренди тимчасового житла, якщо ви бажаєте звільнити квартиру для ремонту.

Врахуйте вартість меблів та побутової техніки. Без них ваш ремонт навряд чи буде виконаним повністю.

Визначте пріоритети. Подумайте де ви згодні на компроміси, щоб зекономити, а де – ні. Можливо захист від протікання захистить вас від відшкодування збитків сусідам, «зайвий» магістральний фільтр збереже вашу сантехніку, а вандалостійкі матеріали збережуть вашу квартиру в ідеальному стані до моменту її продажу у майбутньому. Може бути так, що більші витрати на якісні матеріали та обладнання зменшать ваші витрати на користування квартирою або будинком.

Не раджу економити на сантехнічних роботах та матеріалах. Протікання та поломки сантехніки у майбутньому можуть призвести до величезних витрат на ремонт та відшкодування затопленим сусідам.

Ознайомтеся з основними матеріалами та технологіями. Проконсультуйтеся з майстрами та спеціалістами щодо особливостей ремонту та вартості робіт.

Продумайте загальну концепцію або “стратегію” вашого ремонту. Наприклад, високу імовірність появи усадочних тріщин у новобудові та що ви плануєте зробити, щоб цьому запобігти. Які інженерні системи ви плануєте використовувати тощо.

Стратегія економії може передбачати використання вбудованих шаф, бо вони зазвичай дешевші від звичайних корпусних. Або використання звичайних акцентних шпалер замість дорожчих фотошпалер. Ви можете відмовитися від складних конструкцій, таких як ніші у стелі для штор тощо. Використовуйте рослини, текстиль та декор замість вартісних акцентних оздоблювальних матеріалів.

Уникайте не критичних для загального враження від інтер’єру але складних та дорогих матеріалів та технологій. Підготовка стін для фарбування значно дорожча за підготовку під шпалери. Є однотонні шпалери, що гарно імітують пофарбовану стіну. Фактурна декоративна штукатурка приховає нерівності стін. Є декоративні штукатурки, які гарно виглядають у сучасних інтер’єрах, наприклад, арт-бетон. Використовуйте бетонні або цегляні ділянки стін без штукатурки та оздоблення як акценти, якщо у вас інтер’єр у стилі лофт. Не завжди вам потрібна ідеальна геометрія. Приділіть увагу лише ділянкам де будуть розташовані вбудовані або корпусні меблі, плінтуси, лиштва дверей.

Після ретельних розрахунків встановіть жорсткий бюджет і намагайтеся його дотримуватися.

Тепер давайте розглянемо, як можна заощадити кошти під час ремонту.