Безпечний ремонт у дитячій

Ремонт у дитячій – справа відповідальна. Тут важливо не тільки зробити красиво, а й не нашкодити дитині ультрамодними оздоблювальними матеріалами.

Дитяча кімната – окремий світ у квартирі. Це царство казки, це місце життя малюка. Саме тому його кімната має бути найулюбленішою, найкрасивішою і, природно, безпечною.

Роблячи ремонт у дитячій, треба передбачити такі нюанси:

Дар’я Широкова, декоратор бюро I.D. Interior Design», нагадує, що «при проектуванні дитячої, треба враховувати, що дитина швидко росте і робити інтер’єр «із запасом», тобто не надто «дитячою», але й не надто «дорослою»». Крім цього вона наголошує, що важливо передбачити в кімнаті зручні спальне та робочі місця, адже для дитини це і спальня, і ігрова, і навчальна зона.

Вікторія Смагіна, дизайнер компанії ART Studio Design & Construction, вважає, що маленька дитина лякається відкритих просторів, «йому зовсім не потрібні безкраї килими через усю залу та величезні дорослі ліжка. Згадайте, як у дитинстві ви любили конструювати маленькі будиночки та забиратися під стіл! А ось зонування дуже потрібне, на думку Вікторія, воно допомагає привчити дитину до порядку, формує поняття про режим дня.

Кімната має бути добре освітлена. Тому треба продумати систему висвітлення.

Не варто робити дорогий ремонт, а потім лаяти дитину за розмальовані стіни та стіл. До цього треба бути готовим, або відразу зробити для цього місце, або чітко знати, що це його простір, який з часом необхідно буде поміняти.

Оздоблювальні матеріали

Вибираючи оздоблювальні матеріали, в першу чергу необхідно звернути увагу на їхню екологічність та безпеку. Вони мають бути натуральними, без неприємних запахів, не виділяти отруйних речовин, тобто мати гігієнічний сертифікат.

Стать

Підлога в дитячій повинна бути теплою, неслизькою і легко миється. Як підлогове покриття найкраще використовувати паркет або пробкове покриття. Лінолеум менш екологічний, а ковролін є просто чудовим пилозбірником.

Паркет – добрий варіант, але треба з обережністю підходити до вибору лаку. А краще зовсім не лакувати таку підлогу. Якщо дуже хочеться паркет обробити, то скористайтеся спеціальним воском.

Коркова підлога екологічно чиста, м’яка і комфортна. Крім цього пробка має відмінну тепло- і звукоізоляцію, не збирає пил, не гниє. Ця підлога приємно пружинить при ходьбі, що також добре для дитини, оскільки це знижує ударне навантаження на хребет.

Паркет та пробка – недешеві матеріали. Якщо вам вони не по кишені, підлогу в дитячій можна встелити дошкою з ясена, бука або дуба. Дошку краще не обробляти.

Стіни

Стіни можна оббити дерев’яними панелями. Це стильно, практично, зручно, екологічно, але дорого і не по-дитячому. Можна зупинити вибір на шпалерах, найкраще підійдуть натуральні паперові. А можна пофарбувати дитячу водно-дисперсійними фарбами, які нетоксичні та досить швидко сохнуть.

Вікторія Смагіна розповідає, що є спеціальні покриття для стін, де можна малювати, а потім прати. Ці покриття часто використовуються при оформленні дитячих, оскільки малюки люблять малювати на стінах.

Якщо говорити про саме оформлення, то вибір за вами, але Вікторія вважає, що шпалери краще підбирати не з ведмедиками або паровозиками, які швидко набриднуть, а однотонні або навіть під фарбування, тоді ви зможете швидко і легко змінювати обстановку з урахуванням смаків і віку вашого чада».

Стеля

Для стелі в дитячій найбільше підходить вапняне забарвлення. Можна використовувати для фарбування та водоемульсійну фарбу.

Меблі

Меблі також повинні бути безпечними. Тому найкраще вибирати дерев’яну. Найбільш бюджетним варіантом тут є меблі із сосни.

Якщо купуєте меблі не з дерева, виберіть МДФ. Це матеріал із дрібного деревного пилу, отриманий гарячим пресуванням без використання токсичних сполучних. МДФ дорожче за ДСП, але безпечніше. ДСП можна використовувати у дитячій, але за умови, що вся поверхня плити покрита захисним шаром із безпечного матеріалу.

Дар’я Широкова розповідає: «Для наших проектів ми часто обираємо фабрику De baggis, на якій роблять меблі з масиву дерева і пропонують велику колірну гаму на вибір. Дуже часто виробники меблів пропонують для дитячих різнокольорові мобільні меблі з МДФ (наприклад, Dear kids та Mariani), з яких можна робити різні композиції. Це дуже зручно, коли приміщення маленьке або в кімнаті мешкають кілька дітей».

Вікторія Смагіна зазначає, що часто меблі в дитячу купують на виріст, але краще звернути увагу на столи та стільці, висоту яких можна збільшувати. Також добре, якщо є можливість передбачити в дитячій додаткове спальне місце – розкладне ліжко – на той випадок, якщо дитина захворіла, і хтось із батьків зміг би перебувати з нею поруч уночі.