Як облаштувати кухню в заміському будинку

Цегла чи камінь

Інтер’єр кухні в класичних будинках з цегли або каменю можна зробити в різних стилях: американському, англійському, французькому, ампір, арт-деко, шинуазрі, еклектика.

Дерево

Кухня в дерев’яному будинку добре виглядатиме не тільки в російському стилі, але і кантрі, прованс, шиб шибі, рустик, еко, шведський ампір.

Сайдинг

Вважається, що в будинках з сайдинговими фасадами найкраще робити інтер’єр в індустріальному, скандинавському або спрощеному класичному (американському) стилях.

Змішані

У нових будинках з панорамними вікнами рекомендується оформляти кухні в стилях мінімалізм, хай-тек чи еко, а також скандинавському.

Вибираємо планування

Один з найважливіших кроків при облаштуванні кухні в котеджі або на дачі – це вибір планування. Назвемо найпопулярніші.

П-подібна

Вважається найзручнішою. Як видно з назви, при такому плануванні меблі розташовані у формі букви П. Це дозволяє готувати, стоячи практично на одному місці, лише повертаючи корпус. Ширина приміщення не повинна перевищувати 3,2 м. В іншому випадку відстань між бічними частинами гарнітура стане занадто великою.

Г-подібна

Таке планування менш зручне, ніж П-подібне, проте дає більше можливостей розміщення меблів.

Лінійна

Найбільш незручний варіант планування. Робочі зони знаходяться в одній лінії, тому при готуванні доводиться робити зайві кроки взад і вперед. Однак таке планування часто є єдино можливим у маленьких кухнях.

Острівна

Якщо розміри кухні дозволяють, можна зробити острівне планування, встановивши в центрі раковину з мийкою, плиту або стіл.

Вентиляція

Дуже важливо зробити на кухні хорошу вентиляцію, щоби запахи від їжі не затримувалися в будинку. Виділяють два основні види вентиляції.

Природна вентиляція

Канали природної вентиляції слід закладати ще на стадії будівництва будинку. Вхід для чистого повітря потрібно розмістити на висоті не менше ніж 2 м від фундаменту, а вихід підвести до димоходу заввишки не менше ніж 50 см від рівня покрівлі.

При облаштуванні кухні важливо врахувати її площу. При висоті стін 2,2 м потрібен не тільки витяжний канал, але й хоча б одне вікно. У кухні площею близько 8 кв. м плита не повинна мати більше двох пальників.

Якщо площа кухні досягає близько 12 кв. м, то можна ставити плиту із трьома пальниками, при площі близько 15 кв. м – із чотирма.

Примусова вентиляція

Однак планування в сучасних кухні такі, що лише природного провітрювання мало. Тому слід налагодити ще й примусову вентиляцію.

Найпростіший спосіб – встановити електричну витяжку над плитою. Запам’ятайте: витяжка над електроплитою повинна бути на висоті 50-70 см, над газовими пальниками – 60-80 см.

Освітлення та утеплення

На кухні дуже важливо створити гарне освітлення. Щоб якнайменше використовувати штучне світло, розташуйте робочу зону біля вікна, якщо є така можливість.

Однак тут є певні нюанси. По-перше, вікна та робоча поверхня повинні бути на одному рівні.

По-друге, замість стандартних радіаторів опалення краще встановити тепловий конвектор – його можна поставити у будь-якому зручному місці. Справа в тому, що потік тепла від звичайних батарей під вікном «розбиватиметься» про стільницю, а якщо біля кухонного столу зняти задню стінку, він стане менш зручним. Ще один варіант – встановити в кухні підлогу з підігрівом.

Не забувайте, що на кухні багато пожежонебезпечних пристроїв, тому краще робити обробку з використанням стійких до вогню матеріалів.