Як утеплити будинок своїми руками

Скоро осінь і на вулиці вже починає холодати, тому саме час задуматися про те, як утеплити свій будинок. Способів утеплення існує дуже багато, але ми розглянемо найбільш ефективні, а визначатимемо пріоритетність, виходячи з основних причин втрати тепла в будинку.

Не упустити тепло

Встановити сучасні засоби опалення ще не означає утеплити будинок. Не менш важливим буде ліквідувати джерела втрати тепла. У зв’язку з цим потрібно з’ясувати, де варто шукати проблему.

Фахівці стверджують, що найбільше тепла залишає будинок через вікна та двері, що становить до 30% від загальної втрати втрати.

Вікна

Власникам пластикових склопакетів турбуватися нема про що. Тому йтиметься про власників дерев’яних віконних рам. Саме такі встановлені у багатьох на дачах. Навіть нові дерев’яні віконні рами не можуть добре утримувати тепло.

Як діяти у цій ситуації:

– За допомогою герметика слід зміцнити стики скла з віконною рамою. Якщо це потрібно, то замінюємо штапик;

– за наявності на склі тріщин, найкраще їх замінити, але можна скористатися і пластиковим скотчем, наклеєним поверх тріщини на скло (скло слід попередньо очистити та витерти насухо);

– по периметру навколо рами слід наклеїти утеплювач ПВХ. Робити це потрібно до того як температура опуститься нижче нуля, інакше утеплювач не триматиметься;

– необхідно закласти щілини в рамах за допомогою вати, поролону або ватину. Можна використовувати інші підручні матеріали;

– поверх цього потрібно наклеїти паперові смужки, придбати які можна у будь-якому господарському магазині;

– якщо у вас встановлені подвійні рами, між ними слід прокласти якийсь утеплювач, оформивши його у вигляді акуратного валика.

Якщо ви виконали цю роботу ретельно і правильно, а віконні рами не зовсім старі, то така конструкція має витримати і як слід утримувати тепло. Якщо від вікон, як і раніше, сильно віє холодом, або не хочеться сильно морочитися, можна вдатися до зовсім простого способу, що дає цілком непогані результати.

Потрібно знайти великий шматок поліетиленової плівки (бажано звичайної прозорої, щоб вона не заважала проникненню світла) та монтажний степлер зі скобами. Якщо степлера немає, то підійде і молоток, вузька рейка та дрібні цвяхи. Розтягуємо плівку по периметру вікна між рамами або з внутрішньої сторони приміщення і закріплюємо степлером. На одне вікно йде в середньому 15 хвилин. Плівка стане гарним бар’єром на шляху холодного повітря та не дасть йти теплому повітрі з приміщення.

Двері

Утеплювати необхідно і зовнішні двері, і двері, що ведуть у кімнати, особливу увагу потрібно приділити кімнатам, що ведуть у підсобні холодні приміщення. Основне завдання – утеплити щілини, які знаходяться між дверима та коробкою. Це можна зробити досить просто:

Якщо щілини невеликі можна встановити ущільнювачі. Якщо холодне повітря йде з-під дверей, потрібно встановити знизу спеціальну щітку ущільнювача, придбати яку можна в господарському магазині, або виготовити своїми руками з гуми або інших матеріалів. Також можна закріпити над дверима із внутрішньої сторони приміщення щільну штору.

Як правило, останній варіант виявляється найбільш простим та дієвим. При цьому потрібно, щоб матеріал штори був справді щільним. Такий спосіб може стати не тільки ефективним утепленням, але й оригінальною окрасою декору приміщення, варто лише застосувати фантазію та підібрати потрібний матеріал.

Хтось може сказати, що це старомодно, але найголовніше, що це ефективно. А якщо оформити все грамотно, то така конструкція може органічно вписатися в інтер’єр.