Як зробити ремонт в одній кімнаті?

Якщо плани купівлі нової квартири відсунулися на невизначений термін, варто зайнятися модернізацією того, що є. Почнемо із ремонту кімнати. Які роботи є сенс виконувати своїми руками?

Ремонт в будинку не першої молодості не зводиться лише до обклеювання стін черговим шаром шпалер і побілки стель: ефект оновлення буде швидко втрачено.

З іншого боку, далеко не всі мають можливість на час ремонту звільнити квартиру, тому ремонт доводиться робити покімнатно. А якщо так, то бригаду робітників нема де розмістити. Прийде самостійно планувати роботи і значну їх частину робити своїми руками. У цьому випадку необхідно залучати робітників тільки для важких або професійних навичок операцій. Але домашнє будівництво буде під вашим контролем та керуванням.

Якщо ви маєте намір працювати у вихідні, іноді брати відгули, а негаласливими роботами займатися у вечірній час – на все про все піде не менше місяця.

ЩО ВХОДИТЬ У КАПІТАЛЬНИЙ РЕМОНТ?

При капітальному ремонті в кімнаті доведеться замінити старі віконні і дверні блоки, а також підлоги, що пішли хвилями – причому в ряді випадків (про них скажемо далі) разом з чорними підлогами.

Питань заміни вікон та дверей ми стосувалися попередньої публікації, повторюватися не будемо. Зазначимо лише, що монтажні роботи краще довіряти професіоналам – тут дуже багато нюансів.

Будьте готові до того, що навіть за ідеально спланованого графіка капітальний ремонт кімнати займе не менше десяти днів

Заміни потребують електроустановлювальних виробів. Причому залізні монтажні коробки старого зразка не тримають сучасних розеток та вимикачів, їх доведеться замінити на нові – пластикові.

Найважча частина ремонтних робіт – демонтаж старих покриттів, а також вирівнювання стін та стель.

НА СТАРТІ: ОЦІНЮЄМО МАСШТАБИ

Якщо йдеться про кімнату в нетиповому будинку (наприклад, у старому фонді або в будівлі періоду конструктивізму з дерев’яними балками перекриттів), перед початком робіт необхідно провести вибіркове відкриття та обстеження конструкцій підлог, стін, перегородок.

У типових брежнівках та хрущовках – інші проблеми, які потребують уваги. Насамперед – це неважлива міжквартирна звукоізоляція, що підмокають міжпанельні стики в кутах і поклади будівельного сміття під підлогою, які аж ніяк не освіжають атмосферу. Найпоширеніша причина поганої звукоізоляції – стики, що викришилися, і наскрізні дірки, обумовлені специфічною конструкцією прихованої проводки. Найчастіше звуки від сусідів долинають до вас саме з електричних розеток.

Стики, що розкрилися, в зоні примикання зовнішньої стінової панелі вимагають герметизації. Що стосується специфічної конструкції чорної підлоги (накидані на підлогу дошки, щедро присипані піском), то вона є основним джерелом пилу в житлових приміщеннях, а також затхлих запахів у квартирах, розташованих на перших поверхах (вони знаходяться в умовах підвищеної вологості). Оновлення підлог у цьому випадку становитиме левову частку витрат на ремонт. У свіжих «панельках», наприклад, де лінолеум покладено на «горбату», а також зазвичай запилену бетонну стяжку, справа простіше. Лінолеум – викидаємо, стяжку – вирівнюємо. Але в обох випадках при укладанні нової підлоги важливо не забути про звукоізолюючу підкладку.

Слабке місце типових будівель зразка 1970-80-х років – електропроводка з використанням алюмінієвого дроту. З роками дроти стають ламкими, але якщо вони прокладені в кабель-каналах над плінтусами, то заміна не складе проблеми. Але ремонту зазвичай вимагає проведення у всій квартирі, а для цього все-таки потрібний проект.

Основна проблема квартир у будинках раннього «монолітного періоду» (про які ми говоритимемо в наступних публікаціях) – криві стіни. Перепади і горби, зумовлені нерівною установкою опалубок при будівництві, можуть досягати кількох сантиметрів. Усунення таких недоробок потребує великих витрат на штукатурні роботи.

З ЧОГО ПОЧАТИ?

Отже, масштаби ремонту для квартир у будинках різних типів та серій оцінили. Рухаємось далі. Перед початком ремонту доведеться звільнити приміщення від меблів та домашнього начиння. Речі, якими ви не збираєтеся користуватися, на час ремонту потрібно обернути в пакувальну плівку, скласти коробки і винести в інші приміщення.

Далі починається найважче – демонтаж підлог, міжкімнатних дверей, зняття побілки зі стелі та багаторічних нашарувань старих шпалер та газет зі стін. Це брудна робота. Для того, щоб пил не розлітався по квартирі, потрібно закрити дверний отвір завісою з поліетиленової плівки.

Зняття побілки зі стелі та шпалер зі стін, якщо йдеться про кімнату площею приблизно 15 кв. м, займе цілий день. Але провести ці роботи потрібно ретельно, інакше свіжа фарба на стелі потріскається, а настінні покриття підуть бульбашками.