Як зробити ремонт з розумом?

Перепланування квартири потрібно робити вміючи. Якщо не дотримуватись закону, можна заплатити штраф і навіть у деяких випадках позбутися волі.

Олександра Хлопенкова не може продати свою квартиру. Кілька років тому вона прибрала перегородку між балконом та кімнатою, а тепер ці зміни має затвердити БТІ. Але там відмовляються узаконювати, вимагають відповідної документації та загрожують штрафом. А без довідки-характеристики БТІ здійснити угоду щодо купівлі-продажу квартири не можна.

Експерти зазначають, що якщо до початку робіт з перепланування не було отримано необхідних дозвільних документів, то це може бути класифіковано як самовільне проведення будівельних робіт. За словами директора ТОВ “Компанія з управління та житлової експлуатації “Новосервіс” Ірини Карпенко, на власника приміщення може бути накладений штраф у розмірі 50% від вартості робіт, що виконуються.

Крім того, що квартиру з незаконеними змінами складно продати, а також подарувати, заповідати або закласти для забезпечення кредиту, самостійне перепланування житла може завдати шкоди конструкціям будинку, що несуть, що загрожує кримінальною відповідальністю. А за це передбачено покарання від двох років поправок до позбавлення волі до трьох років. Якщо через перепланування загинули люди, винного позбавляє волі на строк від двох до п’яти років.

Перепланування реконструкції різна
Багатьом складно усвідомити, що перепланування квартири – це далеко не особиста справа кожного. А багато хто і не знає, що існує поділ між поняттями перепланування та реконструкція квартири.

За словами директора ремонтно-будівельної компанії Prof.ua Івана Руденка, перепланування квартири – це комплекс ремонтно-будівельних робіт, які проводяться відповідно до проектної документації, зі зміною фізичних параметрів приміщень, демонтажем або перенесенням внутрішніх перегородок, що не несуть, улаштуванням отворів без втручання у зовнішні стіни та інші несучі конструкції житлової будівлі.

Водночас реконструкція квартири має на увазі більш серйозні зміни. “Якщо йдеться про зміну геометричних розмірів, про заміну окремих елементів, про зміну основних техніко-економічних показників приміщення, якщо через перенесення легких конструкцій площа житла збільшується на понад 5%, а також при збільшенні площі житла більш ніж на 5 %, це вважається реконструкцією приміщення”, – робить висновок Руденко.

Згідно Закону
Оптимальний варіант зробити все законно і без зайвого клопоту – перепланувати на етапі будівництва будинку. Найчастіше ця послуга надається без додаткових платежів. Якщо квартира купується в зданій в експлуатацію новобудові, оформити необхідну дозвільну документацію за окрему плату допоможуть приватні ЖЕКи.

У разі вторинного ринку процедура правильного оформлення перепланування займає багато часу і грошей (див. табличку). Причому перепланування та реконструкція вимагають різної кількості підписів та дозвільної документації.

За словами директора проектної групи “Архіматика” Олександра Попова, у будь-якому випадку спочатку потрібно зробити проект, в якому будуть відображені всі бажані зміни. Кожне перепланування узгоджується з міською владою, Головною архітектурою, Санепідемстанцією, пожежною службою, районною адміністрацією тощо. Це далеко не повний список. На кожен вид роботи є свій чиновник. Наприклад, у Києві прорубування вікна у несучій стіні вимагає виклику спеціаліста “Київдержекспертизи”.

Сусіди теж беруть активну участь у ремонті. Вони мають написати заяву, що нічого не мають проти запланованих змін. До речі, вже після проведення ремонту потрібно знову обійти практично всі інстанції, включно з сусідами, і взяти довідки, що ніяких збитків ремонт не завдав. І лише після цього викликається інспектор із БТІ, який проводить інвентаризацію та видає новий техпаспорт.

Перепланування квартири потрібно робити вміючи. Якщо не дотримуватись закону, можна заплатити штраф і навіть у деяких випадках позбутися волі.

Якщо площа квартири після ремонтних робіт збільшилася більш ніж на 5%, потрібно пройти додаткові кабінети. Так, спочатку на районному рівні чиновники мають узгодити проведення ремонту та підготувати відповідний проект розпорядження для столичної міськдержадміністрації. Потім починається збирання вихідних даних, технічних умов, завдань на проектування. Після розробки проекту та проведення його експертизи виходить дозвіл на виконання будівельних робіт. А введення в експлуатацію урочисто здійснюється державною приймальною комісією при КМДА. І тільки після цього власник може попросити новий техпаспорт у БТІ.

А ми підемо в обхід
Найчастіше ремонт квартир роблять без будь-яких дозвільних погоджень. Але якщо, як у випадку зі пані Хлопенковою, квартиру треба продати, без походу до чиновників не обійтися. Проте їй експерти радять відновити знесену перегородку. Це у будь-якому випадку обійдеться дешевше.