Особливості національного ремонту санвузлів

Ремонт можна любити або ненавидіти, але одного разу настає час, і він стає необхідністю. І тоді потрібні не тільки гроші, але й сталеві нерви, тому краще заздалегідь знати про деякі нюанси сучасного домашнього будівництва.

Ремонт – це вже катастрофа, особливо якщо в цій квартирі і мешкаєш, але якщо це ремонт санвузлів – розміри стихійного лиха просто невимовні. Тому план будівельних робіт треба заздалегідь обміркувати і врахувати всі нюанси, щоб потім не було боляче за безцільно витрачені гроші, нерви та час.

Кожен бажає зробити все так, щоб не згадувати про проблеми із сантехнікою найближчі десятиліття, тому до вибору оздоблювальних матеріалів підходити треба ретельно. Кращий вибір для стін та підлоги – плитка. Асортимент цього товару зараз величезний. І хоч продавець і запевняв мене, що китайці навчилися робити високоякісний кахель, я все-таки віддала перевагу італійській: як-не-як, але саме древні римляни прикрашали свої будинки керамічною мозаїкою. На даний момент у рейтингу країн-виробників керамічної плитки лідирують Італія, Іспанія, Франція. Це не означає, що в інших країнах погано, але це точно говорить про те, що в перерахованих – добре.

Сучасна ванна кімната – це не просто ванна, раковина, унітаз, це кімната, де людина прокидається, вона варта краси. Однак якщо ви не маєте пристрасті до натирання кахлю або зайвих грошей на оплату хатньої робітниці, то виберіть плитку, на якій не так видно будуть розлучення і краплі. Наприклад, матова бежева, сіра або кремова будуть ідеальні, а ось глянсова чорна, смарагдова або фіолетова завдадуть багато клопоту. Якщо ж ви шанувальник модних тенденцій і питання практичності не стоїть на першому плані, то вам будуть актуальні поради арт-директора студії ART Studio Design & Construction Антона Варзіна, якими він поділився з читачами Sob.ru.

Зараз у моді плитка незвичайних форм чи з нестандартних матеріалів. Серед останніх дизайнерських новинок – металева плитка від всесвітньо відомого дизайнера Каріма Рашида. У поєднанні з білою довгастою керамічною плиткою стіни, оформлені металевою плиткою з 3D ефектом, виглядають чудово. Холодний метал виходить м’яким, плавним, із цікавим оптичним ефектом.

Ще одна новинка – кругла плитка від турецького бренду Kale робить простір схожим на осередки вулика та на борт інопланетного корабля. Чудове рішення для тих, хто любить екодизайн. До такої плитки ідеально підходить сантехніка із заокругленими формами з колекції італійської марки Agape.

Серед модних тенденцій – сантехніка з функцією хроматотерапії, коли колір використовується для впливу на стан та настрій людини. Основні виробники такої чудо-техніки – японські та італійські компанії. Це можуть бути і ванні, і душові лійки з функцією RGB (red, green, blue), які підсвічують воду згідно із заданою програмою. Серед виробників сантехніки з хроматотерапією – ванні від Gruppo Т resse, лійка з RGB – Bossini.

Друге питання, про яке слід подумати до ремонту, – прокладання труб. Наразі прийнято прибирати труби у стіни, в результаті виходить все дуже красиво. Проблеми виникають, коли заховані труби починають текти. Іноді дізнатися про це можна лише затока сусідів. Тоді треба платити сусідам та міняти труби у себе. Зрозуміло, якщо зовні нічого не видно, то визначити місце протікання практично неможливо, тому доведеться знімати кахель і прокладати все заново. І не варто вірити рекламі, в якій запевняють, що гарантійний термін таких труб – кілька десятків років. Нашу воду так довго жоден метал не витримає!

У мене санвузол із євроремонтом витримав 10 років, потім усе почало текти. Спочатку стіни поклали залізні труби з гарантією на півстоліття. Виявилося, що сплав іржавів і труби пошкодилися ще й від блукаючих струмів, оскільки наші горебудівники заземлили джакузі в стояк. Зараз на ринку пропонуються труби із пластику та металопластику, і характеристики начебто непогані. Ці труби витримують тиск до 12 атмосфер, і здається, що все добре, тому що звичайний тиск у стояку – 5. Але коли труби продувають, тиск може зрости до 25 атмосфер! І тут уже працює нагода: витримає чи ні пластикова труба. Найпопулярнішим матеріалом на даний момент є мідь. Вона витримує до 200 атмосфер та застосовується на ринку близько десяти років.

Але як бути, якщо сумніви є, а перспектива збивати дорогу плитку і жити в багнюці кожну десятирічку не тішить? Можна прокласти труби ззовні! І не треба боятися, що буде негарно. Сучасні труби російської компанії «Сунержа» виглядають стильно та розраховані на склад нашої рідної води.

Слід обміркувати та освітлення. На думку Антона Варзіна, воно має бути багатоплановим: має бути основне світло та акцентне, яке виділяє та підкреслює деталі інтер’єру. Особливу увагу треба приділити освітленню дзеркала. Важливо, щоб світло не спотворювало колір шкіри.