Перепланування: несподівані можливості та очікувані заборони

Перепланування – один із найпопулярніших засобів покращення житлових умов у нашій країні. І це зрозуміло: коштів на придбання нової квартири вистачає далеко не у всіх, а ось на реконструкцію, що вже “коригує”, вже наявної потрібно не так вже й багато. На перший погляд…

Попит, як відомо, породжує пропозицію і сучасні інтер’єрні журнали переповнені проектами перепланувань типових квартир будинків різних серій. Однак, купуючи той чи інший дизайн-проект, не слід забувати про те, що у перепланувань маса підводних каменів.

Перекроївши квартиру на власний смак, ви в кращому разі приречете сусідів на кілька тижнів будівельного шуму. У гіршому – завдасте непоправної шкоди конструкціям та інженерним мережам вашого будинку.

Менталітет росіян загалом та його ставлення до перепланувань зокрема можна описати однією поширеною фразою: “може пронесе”. Так, у нас справді не прийнято думати і тим більше дбати про спільне благо: за сімдесят років комунізму ми так цього наїлися, що тепер маємо лише приватні інтереси. Плюс житло сьогодні, як правило, купується за власний кошт, і на перший план виходить логіка “я власник і, отже, можу робити зі своїм майном все, що захочу”.

У цьому сенсі, звичайно, куди простіше живеться тим, хто купує квартири в новобудовах з так званим вільним плануванням. На практиці, щоправда, і вона виявляється не зовсім вільною: на плані БТІ призначення кожного приміщення визначено досить чітко, але все ж такі квартири, як правило, позбавлені навмисне укрупнених вентканалів та зайвої кількості несучих стін і при грамотному зонуванні дозволяють отримати достатню кількість житлового простору. .

Самі ж співробітники БТІ, що гріха таїти, сприймаються нашим населенням як такі собі жадібні цербери, які ходять по чужих квартирах, виглядають незаконно знесені стіни і вимагають хабар, а у разі відсутності він передають справу до суду.

Численні опитування громадської думки показали, що ніхто з квартировласників, які зробили перепланування, не бачить зв’язку між своїм особистим комфортом та конструктивною цілісністю багатоповерхівки – як правило, від цієї теми всі просто відмахуються. І це ще одна добре відома риса російського характеру: у нас не прийнято брати на себе відповідальність за наслідки своїх дій. Воістину: може пронесе! Тим часом знесення як мінімум трьох-чотирьох несучих стін в одному під’їзді робить будинок на 25-30 відсотків менш стійким, і він може частково або повністю обрушитися, якби не дай бог, хоча б легкий землетрус або, наприклад, вибух газу.

Епоха повальних перепланувань почалася в нашій країні в 1990-і роки, коли уявлення людей про комфорт та якість життя трансформувалися буквально щодня. Тоді за мінливими реаліями не встигало ні домобудування, ні законодавство, а люди так і зовсім не підозрювали про те, що в гонитві за ідеальним житлом завдають шкоди своєму будинку.

Тепер ситуація змінилася, і в БНіП дуже чітко прописано, які види перепланувань можуть бути узгоджені, а які неприпустимі. І ці положення всім, хто мріє про перепланування, варто вивчити напам’ять.

По-перше, категорично забороняється розміщувати санвузол (туалет, ванну або душову) безпосередньо над житловими кімнатами та кухнями. Пов’язано це з тим, що загроза протікання та прориву водопровідних труб існує завжди. І з одного боку, коли труби “тягнуть” у бік від стояка, вона зростає, а з іншого боку – тим самим збільшується ризик глобального затоплення будинку. Із цього правила є лише один виняток – влаштування санвузла у верхньому рівні над кухнею у дворівневих квартирах.

Втім, це не означає, що санвузли взагалі не можна переносити або розширювати – можна, але тільки в межах прилеглих допоміжних приміщень: коридорів, холів, передпокоїв, комор і т.д. – ні, щоправда, за умови дотримання норм освітленості та вентиляції.

Не допускається влаштування безпосереднього входу зі спальні та кухні в санвузол, у всіх квартирах, крім елітних. Винятком є ​​наявність іншого приміщення, обладнаного унітазом, з входом до нього з коридору або холу.

Іншими словами, якщо мрія всього вашого життя полягає в тому, щоб потрапляти в джакузі прямо зі спальні, її слід відокремити від унітазу, фактично розбивши санвузол на два ізольовані один від одного приміщення з різними входами.

Не можна ліквідувати перегородку між кімнатою та кухнею у тому випадку, якщо остання оснащена газовою плитою, особливо в однокімнатних квартирах. Більше того, всі приміщення, обладнані газовими плитами, газовими колонками тощо, повинні бути відокремлені від житлових кімнат. Тут, гадаю, навіть пояснювати нічого не треба: з газом жарти погані.