Готуємо заміський будинок до зими: чек-лист

Як говориться в одному популярному серіалі, зима близько. Незабаром почнуться листопадові дощі, а там уже й до заметів недалеко. Щоб не опинитись у положенні комунальних служб, вже зараз можна починати готувати заміський будинок до зими. Портал zagorodna.com склав чек-лист необхідних дій, які допоможуть увійти в зиму у всеозброєнні. Список підійде як для тих, хто постійно проживає загородом, так і для тих, хто володіє дачним будинком.

Зовнішній огляд

Почати варто з візуальної перевірки. Прогуляйтеся навколо будинку та перевірте стіни на наявність тріщин, сколотої фарби та інших несправностей. Чи все гаразд із віконними рамами? Перевірте дах на наявність дірок чи поломок. Поки на вулиці стоїть більш-менш хороша погода, всі ці недоліки можна виправити малою кров’ю. Також після дощу варто перевірити все всередині та зовні на наявність протікання. Якщо як паливо для обігріву ви використовуєте дрова, не забудьте перевірити і дровник, щоб у холодні вечори не виявилося, що всі поліни промокли. Одним словом переконайтеся, що вода не проникає всередину приміщень.
Водовідведення та жолоби

Головний товариш заміського будинку у боротьбі з небажаною водою – водостічні труби та системи водовідведення, тому їх своєчасне очищення дуже важливе в осінній період. Через забитий водосток на даху можуть з’являтися протікання, а в заморозки – накопичуватися лід і сніг. Тому дуже важливо після листопада, але до настання холодів їх очистити самостійно або з професійною допомогою.
Двері та вікна

Якщо у вас в будинку встановлений віконний кондиціонер, то жовтень – час для того, щоб його демонтувати і прибрати в безпечне місце. Також вже можна прибрати москітні сітки на вікнах та дверях, якщо такі були. Уважно перевірте двері та вікна на наявність щілин і, за потреби, заробіть їх – найкраще перевірку влаштовувати у вітряну погоду.
Димохід

Завдяки димарю, чи то він від печі, газового котла чи будь-якого іншого способу обігріву будинку, з котеджу видаляються дим і небезпечні гази, роблячи повітря в приміщеннях чистим. Забитий димар може становити серйозну небезпеку, тому необхідно щонайменше раз на рік його перевіряти і, якщо потрібно, чистити.
Система опалення

Приїхати взимку додому і виявити, що котел або піч непридатні для роботи — ще незручність. Тому перед настанням холодів варто перевірити працездатність вашої опалювальної системи та за потреби викликати майстра.
Труби

Ще одна проблема, з якою взимку може зіткнутися власник заміського будинку – замерзлі труби. Середня температура, за якої з’являється ризик лопання труби -7 градусів. Тому необхідно простежити, щоб труби були в теплі та сухості. Найдешевший і найпростіший спосіб убезпечити труби від замерзання води – це утеплити їх спеціальною трубкою з поліетиленової піни. У найморозніші дні можна залишати трохи відкритим кран з холодною водою — навіть невеликий її рух у водопроводі може протистояти її замерзанню.
Підготовка саду до зимівлі

Якщо на вашій ділянці є дерева, опале листя може стати причиною для головного болю. Якщо їх ігнорувати, килим із листя почне гнити і погубить газон — тому варто своєчасно їх збирати. Проте викидати їх поспішати не варто. Зібране листя послужить чудовим укриттям для грядок і клумб.
Садові меблі та інвентар

Якщо в саду у вас є керамічні горщики або садові фігури, на зиму краще прибрати їх у більш сухе місце, щоб вони не розкололися від морозу. Відключіть системи поливу і зберіть шланги, попередньо давши їм висохнути. Також варто накрити брезентом або пластиком садові меблі – робити це краще в сухий і сонячний день, щоб на них не залишилася волога.
Зимове паливо

Якщо як паливо для обігріву домоволодіння ви використовуєте дрова, їх також варто підготувати до зими. По-перше, дрова повинні зберігатися у сухому, але не обов’язково теплому місці. По-друге, покладіть поліна щільніше один до одного – таким чином можливість виникнення вологи зведеться до мінімуму. Варто зазначити, що в будинку краще зберігати невеликий запас дров, оскільки вони можуть залучати різних жучків.

Насамкінець перевірте наявність у будинку лопат або снігоочисних машин, працездатність портативних радіаторів на випадок сильних морозів, а також поповніть запаси свічок та батарейок для ліхтарика на випадок відключення електрики.