Як правильно вибрати утеплювач для каркасного будинку

Каркасна будівля вважається менш витратною, ніж будинок з бетону, цегли або того ж бруса. Ще одна перевага такого будинку полягає у швидкості зведення та легкості монтажу.

Каркасний будинок досить теплий, оскільки майже повністю складається з утеплювача. Тому в такому будинку є можливість жити цілий рік. Як теплоізоляція нерідко використовується кам’яна вата. Вона екологічна та надійно захищає конструкції від холоду та шуму. Екологічність плит з кам’яної вати для теплоізоляції будинків дуже важлива, тому що матеріал у каркасно-обшивних конструкціях знаходиться максимально близько до внутрішнього повітря житлових приміщень.

Важливо, що плити з кам’яної вати дозволяють досягти суттєвої економії під час експлуатації будинку. Тому головне вибрати утеплювач правильної товщини. Як правило, виробники пропонують матеріали завтовшки від 50 до 150 мм. Костянтин Козетов, керівник техпідтримки напрямку «Мінеральна ізоляція» Корпорації ТЕХНОНІКОЛЬ, рекомендує вибрати утеплювач товщиною 150 мм, який з часом окупить витрати.

«Наприклад, у Київській області при опаленні магістральним газом витрати на утеплення за товщини ізоляції 150 мм порівняно з 50 мм окупаються за 2,4 роки. Теплоізоляція завтовшки 150 мм порівняно зі 100 мм окупається приблизно за 8 років. Якщо ж будинок обігрівається за рахунок електроенергії, то витрати на утеплювач завтовшки 150 мм порівняно з 50 мм окупаються за 0,7 року, 150 мм порівняно зі 100 мм – за 1,4 роки», – зазначає експерт.

Оскільки каркасний будинок буде служити не один десяток років, при його будівництві ефективніше використовувати утеплювач найбільшої товщини. Адже це не просто найближчий до норм показник, а й реальна можливість знизити енерговитрати, скоротити витрати на ЖКП і в результаті можливість компенсувати вкладення.

.