Методи випробування напірних трубопроводів

Після промивання водопровідну лінію піддають дезінфекції шляхом заповнення трубопроводу водою, що містить розчин хлорного вапна або газоподібного хлору в кількості 40 мг активного хлору на 1 л води. Хлорна вода повинна знаходитись у трубопроводі не менше доби. Кількість залишкового хлору у воді після закінчення хлорування
повинно бути менше 1 .мг на 1 л. Після закінчення хлорування хлорну воду спускають, водопровідну лінію знову наповнюють чистою водою і піддають повторному промиванню, на цьому процес санітарної обробки водопровідної лінії закінчується. Весь процес санітарної обробки оформляється актом, складеним будівельною організацією, замовником та Держсанінспекцією. В акті фіксуються: тривалість попереднього промивання та хлорування (контакту), виробництво остаточного промивання, дозування хлору та результати дослідження проб води.

При випуску хлорної води з водопровідної лінії треба стежити за тим, щоб хлорна вода не потрапляла у водойми, що використовуються для розведення риби або водопою худоби, а також щоб ця вода не заливала і не підтоплювала городів, посівів і т. п. Приймання споруд. Приймальна комісія під час приймання споруд проводить: а) розгляд виробничої та технічної документації; б) огляд споруди у натурі. При ознайомленні з виробничою та технічною документацією комісія перевіряє відповідність виконаних споруд із затвердженим проектом; вирішує питання про допустимість відступу від проекту, розглядає акти на приховані роботи, акти попередніх приймань окремих частин споруд, документи з випробування матеріалів та конструкцій тощо і дає висновок щодо них.