Що звести на заміській ділянці?

Життя у власному будинку за містом таїть у собі безліч плюсів, один з яких – можливість крім безпосередньо котеджу звести ще й додаткові приміщення на ділянці. Вони можуть бути як функціональними, на зразок гаража і сараю, так і розважальними – альтанки, басейн, дитячі майданчики та інше.

Господарські та підсобні приміщення

Гараж
Машина за містом — не забаганка, а необхідність. Звичайно, можна залишати автомобіль просто неба, проте якщо є місце і можливість, гараж не буде зайвим. Варіантів облаштування гаража безліч – від звичайного навісу на випадок негоди до автомобільного палацу. Докладніше про варіанти читайте у статті “Гараж на заміській ділянці” на нашому порталі.

Майданчик для сміття
У багатьох сучасних селищах немає окремого вуличного бака для сміття — замість нього відходи забираються спеціальним сервісом безпосередньо з ділянки. У такому разі знадобиться місце для тимчасового зберігання сміття. Найкраще під це відвести окреме місце, де будуть розташовуватися баки для сміття. Щоб вони не псували ландшафту ділянки, баки можна відгородити або декорувати.

Дров’яник
Найчастіше для опалення заміського будинку потрібні дрова, відповідно і місце, де їх можна зберігати. Це може бути навіс поруч із будинком чи лазнею, або навіть просто купа дров під брезентом. Однак можна облаштувати і окремий дров’яник, який буде не тільки корисним, але і при певній вправності може стати окрасою заміського будинку. Матеріали для будівництва можуть бути різними, важливо, щоб вони виконували головну функцію – захищали від дощу та добре провітрювалися. Найбюджетніший варіант — із дерева. Однак для даху краще використовувати міцніший і довговічніший матеріал — шифер, полікарбонат, метал та інші варіанти покрівлі.

Теплиця
Повноцінний город складно уявити без парника чи теплиці — саме тут вирощуються такі примхливі овочі як огірки, помідори та перці (а також садова суниця та рання полуниця). При цьому зараз не доводиться обмежуватися досить непривабливими спорудами з поліетиленової плівки — з урахуванням сучасних матеріалів підібрати проект парника можна на будь-який смак, колір і гаманець.

Ті ж, хто не хоче займатися копанням грядок, може використовувати теплицю для створення оранжереї або зимового саду — причому, приєднавши прибудову до будинку, можна отримати справжнісінькі тропіки в будинку або влаштувати тут вітальню.
Місця для відпочинку та розваг
Альтанка
Цікавий варіант рекреаційного доповнення на заміській ділянці – альтанка. У спекотну погоду альтанка дозволить сховатися від палючого сонця, в прохолоду – вкриє від дощу. Вони існують різних конфігурацій. Від переносних конструкцій, які можна придбати в будь-якому будівельному магазині до спроектованих “капітальних” альтанок із зоною для барбекю – підібрати варіант можна під будь-які запити.

Якщо розміри ділянки не дозволяють встановити окрему конструкцію, можна обмежитися навісом безпосередньо біля будинку – якщо під ним поставити садові гойдалки та невеликий столик, вийде позасезонна зона відпочинку.

Дитячий майданчик
Важливим елементом для сімей з дітьми є організований дитячий майданчик на ділянці. Звісно, ​​у більшості сучасних котеджних селищ такий об’єкт інфраструктури представлений майже завжди. Однак не завжди є можливість відправити туди дитину без нагляду. У такому разі навіть невелика пісочниця або гойдалка на ділянці дозволять зайняти наймолодших членів сім’ї, і вони будуть під наглядом.

Лазня
В України лазня має практично культовий статус. Тепле повітря, гаряча банна пара, контрастні водні процедури – все це сприяє оздоровленню організму і допомагає розслабитися. Банний комплекс стане окрасою будь-якої ділянки. А власна лазня на заміській ділянці стане ще предметом гордості будь-якого домовласника. При цьому різновидів теплих кімнат існує дуже багато, що дозволить з легкістю підібрати оптимальний варіант.

Розташувати будь-де на ділянці додаткові прибудови не вийде. Відповідно до законодавства, під час будівництва господарських приміщень необхідно керуватися СНІПами. Наприклад, до житлового будинку допоміжні підсобні приміщення повинні розташовуватися на наступних відстанях:

Банний комплекс або літній душ повинен бути видалений не менше ніж на 5-8 метрів;
Господарські блоки для утримання свійських тварин та птахів рекомендується розташовувати не ближче ніж на 15 метрів;
Між житловою приватною будовою та центральною вулицею не менше 6 метрів;
Наближення господарської будівлі безпосередньо до житлового проїзду – не більше ніж на 3 метри;
Висока рослинність повинна розташовуватися не менше ніж за 4 метри від червоної лінії, при цьому слід врахувати, що чагарники, висаджені в п’ятиметровій зоні від краю проїжджої вулиці, мають бути висотою не більше 50 сантиметрів.
Мінімально можлива відстань від межі прилеглої ділянки:

Для індивідуальної житлової будівлі – 3 метри;
Відносно інших допоміжних будівель – 1 метр;